Raskaus ja selkäkipu – hoitokeinot

Raskauden aikana esiintyvä selkäkipu on hyvin yleinen vaiva. Ainakin lievää selkäsärkyä esiintyy lähes jokaisella naisella raskauden aikana. Voikin sanoa, että raskauden aikaiset selkävaivat ovat yksi yleisimmistä raskauden oireista samoin kuin ovat esimerkiksi väsymys ja yleinen pahoinvointi. Melko kovakaan selkäkipu raskausaikana ei ole lainkaan harvinaista, sillä siitä kärsii lähes puolet odottavista äideistä. Selkäkivun vuoksi jäädäänkin usein sairaslomalle töistä ja kipu haittaa muutenkin normaalia elämää.

Raskausaikana esiintyvää selkäkipua on yleensä kahdenlaista: takalantiossa tuntuva kipu ja lannealueelle kohdistuva kipu. Kipu takalantiossa kipuna tuntemukseltaan hyvin paljon iskiaskivun kaltainen. Jos selkäkipua on esiintynyt ajoittain ennen raskauttakin, raskauden aikana selkäsärky yleensä pahentuu. Raskaana ollessa pitäisi välttää ennen kaikkea raskasta fyysistä työtä, joka helposti johtaa koviin selkäkipuihin.



Missä on normaali selkäkipu raskauden aikana?

Raskauden aikainen lannerangan kipu sijaitsee yleensä vyötärön kohdalla ja sen yläpuolella keskellä selkää, ja se voi esiintyä samanaikaisesti naisen jalkaan tai jalkaterään säteilevän kivun kanssa. Lantion takaosan kipu (lantion takaosassa) on neljä kertaa yleisempää kuin lannerangan kipu raskauden aikana.

Milloin selkäkivusta pitäisi huolestua raskauden aikana?



Naisten, joilla on selkäkipuja raskauden aikana, tulisi ottaa yhteyttä synnytyslääkäriin tai muuhun terveydenhuoltohenkilökuntaan, jos he kokevat seuraavia oireita: voimakas kipu. kipu, joka kestää yli kaksi viikkoa. krampit, joita esiintyy säännöllisin väliajoin ja jotka voimistuvat vähitellen.

Miltä raskauden aikaiset selkäkivut tuntuvat?

Alaselkäkivun oireet voivat alkaa milloin tahansa raskauden aikana. Nämä oireet voivat tuntua seuraavilta: Tylsää särkyä tai terävää, polttavaa kipua alaselän alueella. Yksipuolinen kipu alaselän ja/tai keskiselän oikealla tai vasemmalla alueella.

Selkäkipu raskauden aikana: 7 vinkkiä helpotukseen

Selkäkipu raskauden aikana ei ole yllättävää, mutta se ansaitsee silti huomiota. Mieti seitsemän tapaa lievittää selkäkipua raskauden aikana – hyvästä asennosta ja liikunnasta täydentäviin hoitoihin.

Raskauden aikaiset selkäkivut ovat yleinen vaiva – eikä se ole ihme. Painosi nousee, painopisteesi muuttuu ja hormonit rentouttavat lantion nivelten nivelsiteitä. Usein voit kuitenkin ehkäistä tai lievittää selkäkipuja raskauden aikana. Mieti seitsemän tapaa, joilla voit antaa raskaudenaikaiselle selkäkivulle kenkää.

Raskaus ja selkäkipu
Raskaus ja selkäkipu

1. Harjoittele hyvää ryhtiä

Kun vauvasi kasvaa, painopisteesi siirtyy eteenpäin. Välttääksesi eteenpäin putoamisen saatat kompensoida sitä nojaamalla taaksepäin – mikä voi rasittaa alaselän lihaksia ja edistää raskauden aikaisia selkäkipuja. Pidä mielessä nämä hyvän ryhdin periaatteet:

  • Seiso suorana ja pystyssä
  • Pidä rintakehä korkealla
  • Pidä hartiat taaksepäin ja rentoina
  • Älä lukitse polviasi

Kun seisot, käytä mukavan leveää asentoa parhaan tuen saamiseksi. Jos joudut seisomaan pitkiä aikoja, nojaa toinen jalka matalalle askelmatuolille – ja pidä usein taukoja.

Hyvä ryhti tarkoittaa myös huolellista istumista. Valitse tuoli, joka tukee selkääsi, tai aseta alaselän taakse pieni tyyny.

2. Hanki oikeat varusteet

Käytä matalakorkoisia – ei litteitä – kenkiä, joissa on hyvä holvituki. Vältä korkokenkiä, sillä ne voivat siirtää tasapainoa entisestään eteenpäin ja aiheuttaa kaatumisen.

Voit myös harkita äitiystukivyön käyttämistä. Vaikka tutkimustietoa äitiystukivöiden tehokkuudesta on vain vähän, jotkut naiset pitävät lisätukea hyödyllisenä.

3. Nosta tavaroita oikein

Kun nostat pientä esinettä, kyykisty ja nosta jaloilla. Älä taivuta vyötäröäsi tai nosta selälläsi. On myös tärkeää tietää omat rajasi. Pyydä apua, jos tarvitset sitä.

4. Nuku kyljelläsi

Nuku kyljelläsi, älä selälläsi. Pidä toinen tai molemmat polvet koukussa. Harkitse raskaus- tai tukityynyjen käyttöä taivutettujen polvien välissä, vatsan alla ja selän takana.

5. Kokeile lämpöä, kylmää tai hierontaa

Vaikka näyttöä niiden tehokkuuden tueksi on vain vähän, hieronta tai lämmitystyynyn tai jääpakkauksen asettaminen selkään saattaa auttaa.

6. Sisällytä liikuntaa päivittäisiin rutiineihisi

Säännöllinen liikunta voi pitää selän vahvana ja saattaa lievittää raskauden aikaisia selkäkipuja. Kokeile terveydenhoitajasi suostumuksella lempeää toimintaa – kuten kävelyä tai vesiliikuntaa. Myös fysioterapeutti voi näyttää sinulle venytyksiä ja harjoituksia, jotka saattavat auttaa.

Voit myös venytellä alaselkääsi. Lepää käsilläsi ja polvillasi niin, että pää on selän suuntaisesti. Vedä vatsaa sisään ja pyöristä selkääsi hieman. Pidä useita sekunteja ja rentouta sitten vatsa ja selkä – pidä selkäsi mahdollisimman litteänä. Harjoittele vähitellen 10 toistoa. Kysy terveydenhoitajaltasi myös muista venyttelyharjoituksista.

7. Harkitse täydentäviä hoitomuotoja

Joidenkin tutkimusten mukaan akupunktio saattaa lievittää selkäkipuja raskauden aikana. Myös kiropraktiikkahoito saattaa tarjota joillekin naisille lohtua. Lisätutkimuksia kuitenkin tarvitaan. Jos harkitset täydentävää hoitoa, keskustele siitä terveydenhuollon tarjoajasi kanssa. Muista kertoa kiropraktikolle tai akupunkturistille, että olet raskaana.

Tiedä, milloin sinun on otettava yhteyttä terveydenhuollon tarjoajaan
Jos sinulla on vakavia selkäkipuja raskauden aikana tai selkäkipuja, jotka kestävät yli kaksi viikkoa, keskustele terveydenhuollon tarjoajan kanssa. Hän saattaa suositella lääkitystä, kuten parasetamolia (Tylenol, muut), tai muita hoitoja.

Muista, että raskaudenaikainen selkäkipu voi olla merkki ennenaikaisesta synnytyksestä tai virtsatieinfektiosta. Jos sinulla on raskaudenaikaista selkäkipua, johon liittyy emätinverenvuotoa, kuumetta tai kirvelyä virtsatessa, ota heti yhteyttä terveydenhuollon tarjoajaan.

Raskaana ollessaan voi siis itse vaikuttaa selkävaivoihinsa, mutta selkäkipua voidaan myös ehkäistä ja hoitaa fysioterapian avulla. Joissain tapauksissa pelkän neuvonnan avulla ollaan päästy selkäsärystä eroon, eli raskaana olevalle on annettu ohjeita selkäkivun hoitamiseksi. Ennakoivalla toiminnalla ja selkäkipujen oikealla hoitamisella voidaan siis parantaa tilannetta huomattavasti. Pelkkä lepääminen ei useinkaan selkävaivoihin pelkästään auta.

Vaikka siis lähes puolella raskaana olevista naisista esiintyy kovaksi luokiteltua selkäkipua raskauden aikana, sen kanssa yleensä kuitenkin tullaan toimeen. Kuitenkin, kymmenesosalla raskaana olevista naisista kärsii niin kovista selkäkivuista, että ne haittaavat merkittävästi tavallista elämää. Moni vaikeita selkävaivoja kärsineistä naisista ei enää myöhemmin hankkiudu uudelleen raskaaksi juuri kovien selkävaivojen pelossa.


Raskauteen liittyviä linkkejä:
Terveyskirjasto: Raskaus
Terve.fi: Raskaus
Vau.fi: Raskaus
IS:n artikkeleita hakusanalla "raskaus"
Terveyskylä.fi: Raskauden tuomat muutokset ja yleiset huolenaiheet

Mainokset