Vauvan ruokavalio ja ravinto – vauvan hampaiden hoito
Vauvaiän (0-1 vuotta) parasta ruokaa ja ravintoa on äidin rinnasta imetty äidinmaito. Yleisesti suositellaan pelkästä äidinmaidosta siirtymään myös muihin ruokiin noin 6 kuukauden iässä.
Suositukset eri ikäisten vauvojen ravinnoksi:
0-6 kk: täysimetys, yli 4 kuukauden ikäisen voi antaa maistella joskus myös soseina annettaa perunaa, marjoja, hedelmiä ja kasviksia. Yli 5 kk:n ikäisen voi antaa kokeilla muussattua lihaa ja puuroa.
6-8 kk: osittaisen imetyksen lisäksi suositus on antaa myös kiinteitä soseaterioita: perunaa, marjoja, hedelmiä, kasviksia, lihaa/kalaa ja puuroa.
8-10 kk: osittaisen imetyksen lisäksi suositus on antaa myös karkeita soseita ja uusia ruokia: perunaa, marjoja, hedelmiä, kasviksia, lihaa/kalaa ja puuroa sekä esimerkiksi hyvinraastettua porkkanaa.
10-12 kk: osittaisen imetyksen lisäksi suositus on antaa myös karkeita soseita, perunaa, marjoja, hedelmiä, kasviksia, lihaa/kalaa ja puuroa sekä antaa maistella myös tavallisia ruokia ja alkaa tarjota vauvalle tavallisia maitovalmisteita.
D-vitamiinivalmistetta tulisi antaa koko ensimmäisen ikävuoden ajan, sekä jos imetys jää pois, äidinmaito tulisi korvata äidinmaidon korvikkeella ensimmäiseen ikävuoteen saakka.
Vauvan tai pienen lapsen maitohampaat puhkeavat yleensä kuuden kuukauden ja kolmen vuoden välillä. Joskus vauvan hampaat saattavat puhjeta myös ennen 6 kuukauden ikää. Vauvan hampaita on hyvä hoitaa harjaamalla niitä varovasti pienipäisellä ja pehmeällä hammasharjalla. Vauvan hampaita harjatessa ei tarvitse käyttää hammastahnaa. Esimerkiksi 1-2 vuoden ikäisen pienen lapsen hampaat kannattaa jo harjata käyttäen sopivaa hammastahnaa. Hammastahnaa tulee annostella hammasharjalle vain aivan pieni nokare. Pienille lapsille tarkoitut hammastahnat ovat maultaan makeita ja hyvänmakuisia, joten lapsi voi jopa pitää hampaiden harjaamisesta.
Milloin aloittaa kiinteiden ruokien antaminen?
Kiinteiden ruokien antaminen lapsellesi, jota joskus kutsutaan täydentäväksi ruokinnaksi tai vieroittamiseksi, tulisi aloittaa, kun vauva on noin 6 kuukauden ikäinen.
Alussa ei ole niinkään tärkeää, kuinka paljon vauva syö, vaan se, että hän tottuu syömiseen.
Hän saa edelleen suurimman osan energiastaan ja ravintoaineistaan rintamaidosta tai äidinmaidonkorvikkeesta.
Jos annat lapsellesi rinta- tai äidinmaidon ohella erilaisia ruokia noin 6 kuukauden iästä lähtien, se antaa lapsellesi valmiudet terveellisempään syömiseen koko elämän ajan.
Vähitellen voit lisätä vauvasi syömän ruoan määrää ja valikoimaa, kunnes hän voi syödä samoja ruokia kuin muu perhe, mutta pienempinä annoksina.
Jos vauvasi on syntynyt ennenaikaisesti, kysy neuvoa terveydenhoitajalta tai yleislääkäriltäsi, milloin kiinteät ruoat kannattaa aloittaa.
Miksi odottaa noin 6 kuukauteen kiinteiden ruokien aloittamista?
Kiinteiden ruokien aloittamista kannattaa odottaa noin 6 kuukauteen, koska:
– rintamaito tai ensimmäinen äidinmaidonkorvike tarjoavat vauvasi tarvitseman energian ja ravintoaineet noin 6 kuukauden ikään asti (lukuun ottamatta joissakin tapauksissa D-vitamiinia)
– jos imetät, pelkkä äidinmaidon syöttäminen noin 6 kuukauden ikään asti auttaa suojaamaan vauvaa sairauksilta ja infektioilta
– odottamalla noin 6 kuukauden ikään asti vauvasi ehtii kehittyä niin, että hän pystyy täysin selviytymään kiinteästä ruoasta – tämä koskee myös soseiksi tehtyjä kiinteitä ruokia, viljoja ja maitoon lisättyä vauvan riisiä
Kun vauva pystyy syömään jo paremmin
Vauva pystyy paremmin liikuttamaan ruokaa suussaan, pureskelemaan ja nielemään sen – tämä voi tarkoittaa, että hän pystyy nopeammin siirtymään erilaisiin makuihin ja koostumuksiin (kuten soseutettuihin, kokkareisiin ja sormiruokiin).
Merkkejä siitä, että vauva on valmis kiinteisiin ruokiin
On kolme selkeää merkkiä, jotka yhdessä esiintyessään noin 6 kuukauden iässä osoittavat, että vauva on valmis ensimmäisiin kiinteisiin ruokiin rintamaidon tai äidinmaidonkorvikkeen ohella.
Hän pystyy:
– pysymään istuma-asennossa ja pitämään päänsä vakaana
– koordinoimaan silmänsä, kätensä ja suunsa niin, että hän voi katsoa ruokaa, poimia sen ja laittaa sen itse suuhunsa
– nielemään ruokaa (eikä sylkemään sitä takaisin ulos)
Vanhemmat voivat erehtyä pitämään seuraavia käyttäytymismalleja merkkeinä siitä, että vauva on valmis kiinteään ruokaan:
– nyrkkien pureskelu
– herääminen yöllä (tavallista useammin)
– ylimääräisen maidon syöttäminen
Nämä kaikki ovat vauvojen normaalia käyttäytymistä eivätkä välttämättä merkkejä siitä, että vauva on nälkäinen tai valmis aloittamaan kiinteän ruoan syönnin.
Kiinteiden ruokien aloittaminen ei lisää vauvasi todennäköisyyttä nukkua läpi yön. Joskus pieni lisämaito auttaa, kunnes vauva on valmis kiinteisiin ruokiin.
Kiinteiden ruokien syömisen aloittaminen
Aluksi vauvasi tarvitsee vain pienen määrän ruokaa ennen tavallista maitoruokintaa.
Älä ole huolissasi siitä, kuinka paljon hän syö. Tärkeintä on totuttaa hänet uusiin makuihin ja koostumuksiin sekä oppia liikuttelemaan kiinteitä ruokia suussaan ja nielemään niitä.
He saavat edelleen suurimman osan energiastaan ja ravintoaineistaan rintamaidosta tai äidinmaidonkorvikkeesta.
Joitakin elintarvikkeita on syytä välttää antamasta vauvalle. Älä esimerkiksi lisää sokeria tai suolaa (mukaan lukien liemikuutiot ja kastike) vauvan ruokaan tai keitinveteen.
Vauvojen ei pitäisi syödä suolaista ruokaa, sillä se ei ole hyväksi heidän munuaisilleen, ja sokeri voi aiheuttaa hampaiden reikiintymistä.
Vinkkejä, joilla saat vauvasi aloittamaan kiinteät ruoat hyvin:
– Syöminen on aivan uusi taito. Jotkut vauvat oppivat hyväksymään uusia ruokia ja koostumuksia nopeammin kuin toiset. Jatka yrittämistä ja anna vauvallesi paljon kannustusta ja kehuja.
Varaa runsaasti aikaa, varsinkin aluksi.
– Kulje vauvasi tahdissa ja anna hänen näyttää, milloin hän on nälkäinen tai kylläinen. Lopeta, kun vauva osoittaa merkkejä siitä, että hän on saanut tarpeekseen. Tämä voi olla esimerkiksi suun sulkeminen tiukasti tai pään kääntäminen poispäin. Jos käytät lusikkaa, odota, että vauva avaa suunsa, ennen kuin tarjoat ruokaa. Älä pakota vauvaa syömään. Odota seuraavaan kertaan, jos hän ei ole tällä kertaa kiinnostunut.
– Ole kärsivällinen ja tarjoa jatkuvasti erilaisia ruokia, myös sellaisia, joista hän ei tunnu pitävän. Vauva voi tarvita 10 yritystä tai enemmänkin tottuakseen uusiin ruokiin, makuihin ja rakenteisiin. Tulee päiviä, jolloin hän syö enemmän, päiviä, jolloin hän syö vähemmän, ja sitten päiviä, jolloin hän hylkää kaiken. Älä huoli, tämä on täysin normaalia.
– Anna vauvasi nauttia ruoan koskettelemisesta ja pitelemisestä. Anna hänen syöttää itse sormillaan heti, kun hän osoittaa kiinnostusta. Jos käytät lusikkaa, vauva saattaa haluta pitää sitä tai toista lusikkaa kädessään ja kokeilla syöttämistä itse.
– Pidä häiriötekijät mahdollisimman vähäisinä ruokailun aikana ja vältä istuttamasta vauvaa television, puhelimen tai tabletin ääreen.
– Näytä hänelle, miten sinä syöt. Vauvat kopioivat vanhempiaan ja muita lapsia. Istukaa perheen kanssa yhdessä aterioimaan mahdollisimman usein.
Syömisen kehittyminen
Kun olet aloittanut kiinteiden ruokien antamisen noin 6 kuukauden iässä, yritä siirtyä soseutetuista tai sekoitetuista ruuista soseutettuihin, kokkareisiin tai sormiruokiin heti, kun vauva pystyy käsittelemään niitä.
Näin hän oppii pureskelemaan, siirtämään kiinteää ruokaa suussaan ja nielemään.
Jotkut vauvat haluavat aloittaa soseutetuilla, kokkareisilla tai sormiruoilla.
Toiset vauvat tarvitsevat hieman pidemmän ajan tottuakseen uusiin koostumuksiin, joten he saattavat aluksi suosia lusikalla annettavia sileitä tai sekoitettuja ruokia.
Jatka vain muhkeiden rakenteiden tarjoamista, niin he tottuvat lopulta siihen.
Turvallisuus ja hygienia
Kun vauva aloittaa kiinteiden ruokien syönnin, on tärkeää huolehtia siitä, ettei hän joudu vaaraan.
Tärkeimmät elintarviketurvallisuus- ja hygienianeuvot:
– Pese aina kätesi ennen ruoan valmistusta ja pidä pinnat puhtaina.
jäähdytä kuuma ruoka ja testaa se ennen kuin annat sen vauvalle.
– Pese ja kuori hedelmät ja raa’at vihannekset
– Vältä kovia ruokia, kuten kokonaisia pähkinöitä tai raakaa porkkanaa tai omenaa.
poista hedelmistä kovat siemenet ja kivet sekä lihasta ja kalasta luut.
– Leikkaa pienet, pyöreät elintarvikkeet, kuten viinirypäleet ja kirsikkatomaatit, pieniksi paloiksi.
– Pysy aina vauvan kanssa kun hän syö, tukehtumisvaaran takia.
Raskauteen liittyviä linkkejä:
Terveyskirjasto: Raskaus
Terve.fi: Raskaus
Vau.fi: Raskaus
IS:n artikkeleita hakusanalla "raskaus"
Terveyskylä.fi: Raskauden tuomat muutokset ja yleiset huolenaiheet
Mainokset