Raskaustestin luotettavuus – milloin testi kannattaa tehdä
Raskaustestipakkausten valmistajien mukaan useimpien kotona tehtävien raskaustestien tarkkuus on 97-99 prosenttia, kun niitä käytetään ohjeiden mukaan. Positiivisiin tuloksiin voi luottaa, mutta voit saada virheellisen negatiivisen tuloksen hyvin varhaisessa vaiheessa raskautta.
Jos kuukautiset ovat myöhästyneet ja teet silloin raskaustestin, testin tulosta voi pitää silloin erittäin luotettavana.
Raskaustesti mittaa elimistössä olevaa hormonia nimeltä ihmisen koriongonadotropiini (HCG). HCG on raskauden aikana tuotettu hormoni. Sitä esiintyy raskaana olevien naisten veressä ja virtsassa jo 10 päivää hedelmöittymisen jälkeen.
Miten testi suoritetaan?
Raskaustesti tehdään verestä tai virtsasta. Verikokeita on 2 erilaista:
Kvalitatiivinen, joka mittaa, esiintyykö HCG-hormonia ja kvantitatiivinen, joka mittaa, kuinka paljon HCG:tä esiintyy.
Verikoe tehdään ottamalla yksi veriputki ja lähettämällä se laboratorioon. Tulosten saamista voi odottaa muutamasta tunnista yli vuorokauteen.
Virtsan HCG-testi tehdään useimmiten asettamalla pisara virtsaa valmiille kemialliselle liuskalle. Tuloksen saaminen kestää 1-2 minuuttia. Virtsatestiä varten virtsaat kuppiin.
Verikokeessa terveydenhuollon tarjoaja käyttää neulaa ja ruiskua veren ottamiseksi suonestasi putkeen. Verenotosta mahdollisesti aiheutuva epämukavuus kestää vain muutaman sekunnin.
Tämä testi tehdään seuraaviin tarkoituksiin:
Selvitetään, oletko raskaana ja diagnosoidaan epänormaaleja tiloja, jotka voivat nostaa HCG-tasoja sekä seurataan raskauden kehittymistä ensimmäisten 2 kuukauden aikana (vain kvantitatiivinen testi).
Normaalit tulokset
HCG-taso nousee nopeasti raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana ja laskee sitten hieman.
Mitä epänormaalit tulokset tarkoittavat
HCG-tason pitäisi lähes kaksinkertaistua 48 tunnin välein raskauden alussa. HCG-taso, joka ei nouse asianmukaisesti, voi viitata ongelmaan raskaudessa. Poikkeavasti nousevaan HCG-tasoon liittyviä ongelmia ovat keskenmeno ja kohdunulkoinen (tubaalinen) raskaus.
Äärimmäisen korkea HCG-taso voi viitata molaariseen raskauteen tai useampaan kuin yhteen sikiöön, esimerkiksi kaksosiin.
Lääkärisi keskustelee kanssasi HCG-tasosi merkityksestä.
Virtsan raskaustesti on positiivinen vain silloin, kun veressäsi on riittävästi HCG:tä. Useimmat reseptivapaat kotiraskaustestit eivät osoita raskautta ennen kuin odotettavissa oleva kuukautiskiertosi on myöhässä. Tätä ennen tehtävät testit antavat usein epätarkan tuloksen. HCG-taso on korkeampi, jos virtsasi on väkevämpää. Hyvä aika testata on, kun nouset aamulla ensimmäisen kerran ylös.
Jos uskot olevasi raskaana, tee raskaustesti uudelleen kotona tai lääkärin vastaanotolla.
Milloin voin tehdä raskaustestin?
Voit tehdä useimmat raskaustestit ensimmäisenä päivänä poisjääneistä kuukautisista. Jos et tiedä, milloin seuraavat kuukautisesi alkavat, tee testi vähintään 21 päivän kuluttua siitä, kun olet viimeksi harrastanut suojaamatonta seksiä. Joitakin erittäin herkkiä raskaustestejä voi käyttää jo ennen kuin kuukautiset jäävät väliin.
Monille ihmisille päätös siitä, milloin tehdä raskaustesti, voi olla suuri ahdistuksen aihe. Joskus stressi johtuu siitä, että haluat olla raskaana. Joskus se johtuu siitä, että et halua olla.
Riippumatta siitä, toivotko negatiivista vai positiivista tulosta, varhaisen testin tekeminen voi tuntua hyvältä tavalta selvittää heti, oletko raskaana. Valitettavasti varhainen testaus voi antaa negatiivisen tuloksen, vaikka olisit raskaana.
On tärkeää tehdä testi oikeaan aikaan, jotta saat mahdollisimman tarkan tuloksen. Lue, mikä on paras aika tehdä raskaustesti, jotta saat mahdollisimman tarkan tuloksen, sekä riskit, jotka liittyvät liian aikaiseen testaukseen.
Paras aika raskaustestin tekemiselle syklin aikana
Paras aika tehdä raskaustesti on kuukautisten myöhästymisen jälkeen. Näin vältät väärät negatiiviset tulokset.1 Jos et vielä pidä hedelmällisyyskalenteria, oikea raskaustestin ajoitus on hyvä syy aloittaa sellainen.
Jos kuukautiskiertosi ovat epäsäännölliset tai jos et kirjaa kiertojasi, älä tee testiä ennen kuin pisin kuukautiskiertosi on ohi. Jos esimerkiksi kiertosi kestää 30-36 päivää, paras aika testin ottamiselle on 37. päivä tai myöhemmin.
Toinen huomioon otettava asia on se, tiedätkö, ovatko kuukautisesi edes myöhässä. FDA:n mukaan sadasta ihmisestä 10-20 ei saa positiivista raskaustestitulosta päivänä, jonka he luulevat olevan juuri kuukautisten poisjäämisen jälkeinen päivä, vaikka he olisivatkin raskaana.
Paras kellonaika raskaustestin tekemiselle
Raskaustestin kellonajalla on jossain määrin merkitystä. Saat todennäköisemmin tarkan tuloksen, jos otat testin aamulla. Tämä pätee erityisesti, jos kuukautisesi eivät ole vielä myöhässä tai jos kuukautisesi ovat myöhässä vain pari päivää.
Kotona tehtävät raskaustestit toimivat havaitsemalla virtsasta ihmisen koriongonadotropiinihormonia (hCG).2 Ellet nouse yöllä usein pissalle (tai juo vettä koko yön), virtsasi on väkevämpää, kun heräät ensimmäisen kerran. Tämä tarkoittaa yleensä sitä, että hCG:n määrä on hieman suurempi, ja jos olet raskaana, saat todennäköisemmin positiivisen tuloksen.
Voit kuitenkin tehdä raskaustestin keskellä päivää tai jopa yöllä. On vain todennäköisempää, että saat väärän negatiivisen tuloksen, varsinkin jos kuukautisesi eivät ole kovin myöhään ja varsinkin jos olet juonut paljon vettä ja virtsasi on laimeaa.
Raskauteen liittyviä linkkejä:
Terveyskirjasto: Raskaus
Terve.fi: Raskaus
Vau.fi: Raskaus
IS:n artikkeleita hakusanalla "raskaus"
Terveyskylä.fi: Raskauden tuomat muutokset ja yleiset huolenaiheet
Mainokset